SZYBKA ZAPIEKANKA Z DYNI

DSC08022small

Ile razy można robić zupę dyniową? Dużo, ale czasem chciałoby się jakiejś odmiany. Stąd pomysł na tę zapiekankę, której zrobienie wymaga niewiele więcej wysiłku, niż upichcenie zupy, a Niejadkom smakuje że hej.

SKŁADNIKI

0,5 kg dyni – obranej i utartej (w jakimś urządzeniu, ręcznie nie radzę)
5 średniej wielkości ziemniaków
1 spora cukinia
1 szklanka gęstej śmietany
0,5 szklanki słodkiej śmietanki 12%
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
kmin rzymski

½ szklanki tartej bułki lub ciemnego chleba
1 szklanka utartego żółtego sera

RECEPTURA

Obrane ziemniaki kroimy w plastry i gotujemy króciutko (ok.1 – 2 min).
Utartą dynię mieszamy ze śmietaną i śmietanką, przyprawiamy.
Do posmarowanego tłuszczem, niskiego naczynie do zapiekanek wykładamy warstwę ziemniaków, na to naszą dynię ze śmietaną, a na to pokrojoną w plastry, lekko posoloną cukinię.

Pieczemy w temp. 200 stopni przez jakieś 15 min. Pod koniec posypujemy po wierzchu bułką tartą wymieszaną z żółtym serem i gałką muszkatołową. I dajemy zapiekance jeszcze jakieś 5 minut, żeby posypka się apetycznie zarumieniła.

Podajemy z gęstą śmietaną.

DSC08025small.jog

Ta zapiekanka jest tak prosta, że, prawdę mówiąc, czasem pozwalam ją robić mojej Białej Owcy – dziewczyna rwie się do gotowania, ale z tymi swoimi kopytkami!… Sami możecie sobie wyobrazić, jak na ten przykład oddziela białka od żółtek… Dobrze, że lubię jajecznicę i nie brzydzę się jeść z podłogi.

Advertisements