ŚWIĄTECZNY PASZTET Z SOI I GRZYBÓW

DSC08129

Dzieciaki lubią smarowidła. A to należy do ich ulubionych; gładkie, miękkie, apetycznie pachnące i wyglądające. Obowiązkowe na świątecznym stole!

SKŁADNIKI
1 szklanka ugotowanej soi (namoczyć na noc)
1 szklanka prawdziwków lub podgrzybków (mrożonych lub ususzonych i namoczonych)
1 duża cebula
1 marchewka
75g masła sklarowanego
3 jajka
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki rozmarynu
½ łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
sól, pieprz

RECEPTURA
Soję gotujemy do miękkości.
Na maśle podsmażamy cebulę i marchewkę – na małym ogniu, żeby się nie zarumieniły. Dodajemy grzyby – jeśli mrożone, to trzeba odparować wodę, którą wypuszczają.
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę – powinna mieć półpłynną konsystencję – jak ciasto na placki ziemniaczane.
Pieczemy w podłużnej foremce w 180 stopniach przez ok.30 minut.

Reklamy