ZAPIEKANKA Z KASZY GRYCZANEJ i RÓŻNYCH RÓŻNOŚCI

dania zapiekanka

Zimowe danie wegetariańskie, znakomicie zapełniające żołądki (znacznie lepiej niż igły świerkowe, którymi przed swoim snem zimowym zapełniają brzuszki Muminki). Składa się z dwóch warstw: 1. kasza w beszamelu, 2. nadzienie sojowo-warzywne 3. cukinia. Oprócz tego są mini warstwy żółtego sera wędzonego. Trochę się trzeba narobić, ale warto, bo smak jest bardzo ciekawy – nieco “dymny”.

SKŁADNIKI

1 warstwa – kasza w sosie beszamelowym

300g kaszy gryczanej ugotowanej

3-4 jajka

pół pęczka natki pietruszki

2 łyżki masła klarowanego

2 łyżki mąki

1/5 litra mleka

2 ząbki czosnku

majeranek, sól

2 warstwa – nadzienie sojowo-warzywne

1 paczka granulatu sojowego

2 cebule

2 marchewki

2 pietruszki

2 ząbki czosnku

2 puszki pomidorów pelati

kminek, ostra i słodka papryka, majeranek, sól, pieprz

3 warstwa – cukinia

2 cukinie

czosnek, majeranek, sól, pieprz

Plus

150 g żółtego sera wędzonego w plastrach

olej/oliwa do smażenia

do posypania:

125 g białego twarogu wędzonego

natka pietruszki – do posypania

RECEPTURA

1 warstwa – kasza w sosie beszamelowym

Ugotowaną na szybko kaszę gryczaną łączymy z sosem beszamelowym i surowymi jajkami oraz posiekaną natką pietruszki (pół pęczka).

Gdyby ktoś zapomniał, jak się robi sos beszamelowy, to przypominam:

Robimy zasmażkę z masła i mąki (nie przyrumieniamy), dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku, szczyptę majeranku, mieszamy. Powoli wlewamy mleko, cały czas mieszając – patelnię albo zdejmujemy na chwilę z ognia, albo robimy to na bardzo małym. Gdy sos będzie gładki i zgęstnieje, jest gotowy – solimy i pieprzymy do smaku.

2 warstwa – nadzienie sojowo-warzywne

Na bardzo dużej patelni na oliwie czy oleju smażymy posiekaną cebulę, czosnek, następnie starte na tarce o grubych oczkach marchewki i pietruszki. Wsypujemy nasz granulat sojowy i po chwili podsmażania zalewamy niewielką ilością wody, żeby zmiękł, a warzywa się poddusiły (ok. 5-7 min na małym ogniu). Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę pomidory z puszki wraz z sosem i przyprawy: majeranek, kminek, ostra i słodka papryka, sól i pieprz.

3 warstwa – cukinia

Kroimy nasze 2 cukinie w plastry grubości ok. 1 cm. Marynujemy w oliwie/oleju z czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem (co najmniej 10 min, więc dobrze to zrobić wcześniej). Przesmażamy na patelni na lekko złotawy kolor.

Zapiekanka, czyli układanie warstw

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, posypujemy mąką.

Na dno wykładamy kaszę wymieszaną z sosem, jajami i natką. Na to warstwa (1/2) pokrojonego w paseczki żółtego sera wędzonego. Teraz nasze nadzienie warzywno-sojowe. Na to usmażone plastry cukinii, a na nie druga połowa paseczków naszego sera żółtego.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na 20-30 min.

Po wyjęciu zapiekanki posypujemy ją pokruszonym wędzonym twarogiem i resztą posiekanej natki pietruszki.

dania zapiekanka

Reklamy