MAKARON MNIAM MNIAM

danie makaron mniam mniam

Danie zainspirowane kuchnią wietnamską, z lekkimi wpływami innych kuchni azjatyckich.

Lekkie, a jednocześnie pożywne. Aromatyczne, ale z wyraźnie wyczuwalnym smakiem poszczególnych składników. Na ciepło, ale i na zimno… czyli wyjątkowo udana egzotyczna hybryda makaronu z sałatką.

 

Porcja na 4 osoby

 

SKŁADNIKI

sos

2-3 trawy cytrynowe (mogą być mrożone)

2-3 ząbki czosnku

1 spora ostra papryczka

sok z 1 limonki lub cytryny

1 łyżka oliwy

3 łyżki wody

1 łyżeczka brązowego cukru

sól, pieprz

 

warzywa

1 mały brokuł

1 papryka czerwona (najlepiej typu Ramiro)

2 łodygi selera naciowego

1 spora garść roszponki

zielona kolendra do posypania

 

1 opakowanie tofu

1 garść orzeszków brazylijskich lub ziemnych

4 “wiązki” makaronu ciemnego japońskiego

oliwa do smażenia

1 łyżeczka przyprawy 5 smaków

sól, pieprz

 

RECEPTURA

Najpierw robimy nasz “sos”, który jest jednocześnie marynatą do tofu. Robi się go przez zmiksowanie składników na zieloną, półpłynną, bardzo aromatyczną masę (pamiętajcie obciąć końcówki trawy cytrynowej i zdjąć zewnętrzną warstwę). Oddzielamy połowę sosu i marynujemy w niej pokrojone w małe kostki tofu. Drugą połowę zostawiamy do polania sałatki.

Nastawiamy japoński makaron gryczany – zwykle gotuje się jakieś 8 min.

W tym czasie zabieramy się za warzywa – paprykę i łodygi selera naciowego, które zostaną podane na surowo, kroimy na drobne paseczki/plasterki. Brokuł dzielimy na małe różyczki. Łodygi nie wyrzucamy, tylko kroimy na małe kawałki.

Teraz rumienimy tofu. Zdejmujemy z patelni, niech czeka. Tymczasem my smażymy/dusimy na niej poszatkowaną łodygę brokuła i lekko rozdrobnione orzechy brazylijskie, dodajemy przyprawę 5 smaków, sól i pieprz. Jednocześnie wrzucamy na wrzątek różyczki brokuła – dosłownie na 3 minuty.

Gdy makaron jest gotowy, po odlaniu i przepłukaniu go zimną wodą, wrzucamy go na patelnię z łodygami selera i orzechami. Chwileczkę przesmażamy mieszając delikatnie, żeby smaki się przeniknęły.

Wykładamy makaron na talerze. Na wierzch każdego kładziemy zblanszowane różyczki brokuła, posiekaną paprykę i seler, usmażone tofu i posiekaną zieleninę – roszponkę w sporych kawałkach i kolendrę drobno.

Każdą porcję polewamy naszym zielonym sosem. Prawdziwy tunel smakowy!

Advertisements