JAK WYJĄĆ PESTKĘ Z AVOCADO?

male6

 

Robiłam ostatnio quacamole dla całej Mysiej Rodziny, która przyszła do mnie na wieczór meksykański. No, wiecie, sombrera, gitary i te pe. No i okazało się, że żadna z panienek Myszek nie potrafi wyjąć pestki z awokado! Choć jeśli weźmie się pod uwagę, że przeciętne awokado jest większe od każdej przeciętnej myszki…

 

 

dania pestka avocado

– kroimy awakado na pół, rozdzielamy

– połówkę z pestką kładziemy na desce i jednym zdecydowanym uderzeniem wbijamy w nią nóż

– przytrzymujemy owoc i pociągamy za nóż – pestka powinna wyjść łatwo, pod warunkiem, że avocado jest dojrzałe.

No, ale jeśli bierzecie się za niedojrzałe avocado… to kiepsko widzę waszą przyszłość na polu spożywczo-kulinarnym, i wcale nie dlatego, że jestem stara i niedowidzę.

 

A przepis na łagodne guacamole też podam przy okazji: Rozgnieść widelcem awokado (bez pestki i skórki!) z sokiem z limonki (lub cytryny). Dodać posiekaną drobno czerowoną cebulkę, zieloną kolendrę i sól. Opcjonalne dodatki to: drobno posiekane pomidory, szcypiorek, papryka Ramiro, ser pleśniowy lub feta, rozgnieciony czosnek, oliwa. Podajemy z chipsami nachos lub tortillą.

dania guacamole

Advertisements