WIOSENNE ŚWIDERKI

DSC09534

 

Danie lekkie, delikatne, jasnozielone. Idealne na tę porę roku. No i błyskawiczne w wykonaniu! Białe wino nie jest konieczne, ale to właśnie ono nadaje specyficzny, lekko korzenny posmak tej delikatnej potrawie.

 

SKŁADNIKI

1 opakowanie świderków

1 duża cukunia lub 2 małe

1 duża cebula cukrowa

1 spory pomidor obrany ze skórki

5 ząbków czosnku

1 małe opakowanie słodkiej śmietanki 18%

1/2 kieliszka białego wytrawnego wina

oliwa z pestek winogron (lub inna o delikatnym smaku)

sól, pieprz, dla dorosłych szczypta chilli

starty parmezan

 

RECEPTURA

Nastawiamy makaron.

W czasie, gdy się gotuje, robimy sos:

Kroimy drobno cebulę i wrzucamy na patelnię – ma zmięknąć, ale się nie przyrumienić. Dorzucamy rozdrobniony czosnek. Kroimy pomidor i dodajemy. Na tarce o grubych oczkach ścieramy naszą cukinię – i też dodajemy. Wlewamy wino. Chwilkę dusimy wszystko razem. Jeszcze śmietanka, przyprawy – i gotowe.

Makaron posypujemy startym parmezanem.

Reklamy