MŁODE ZIEMNIACZKI Z ŚRÓDZIEMNOMORSKIMI WARZYWAMI I SEREM HALLOUMI

danie

Warzywa, wiadomo, najlepsze upieczone – nie tracą wtedy naturalnego smaku, nie nasiąkają tłuszczem… Ten przepis łączy w sobie pełnię aromatów bakłażana i pieczonej papryki, z subtelnym smakiem polskich, młodych ziemniaczków z koperkiem i masłem… A do tego – “grillowany” grecki ser Halloumi.

 

SKŁADNIKI

młode ziemniaki (ile kto chce)

3 czerwone papryki

1 spory bakłażan

1 cebula

10 ząbków czosnku

koperek

4 łyżki oliwy z pestek winogron plus 1 łyżka oliwy z oliwek

masło (ile kto chce – do ziemniaków)

serek Halloumi

przyprawy: 5 ziaren ziela angielskiego, kmin rzymski, czarny i czerwony pieprz (po ok.4 ziarenka) – utłuczone w moździerzu

sól

 

Ziemniaki “szczotkujemy”, te większe kroimy na pół, mniejsze zostawiamy w całości – gotujemy w osolonej wodzie.

Do rozgrzanego do 180 st. piekarnika wkładamy blachę z pokrojonymi w spore kawałki paprykami i plastrami bakłażana (bakłażana obieram do tego przepisu “w paski”, tzn. zostawiam na nim paski skórki, żeby zachować nieco jej aromatu) i ok. 7-miu ząbków czosnku (w całości, ze skórką).

Gdy ziemniaki się gotują, a warzywa pieką, przygotowujemy “sos” do tych ostatnich. Cebulę kroimy dość drobno, rozgniatamy i rozdrabniamy trzy ząbki czosnku. Na patelnię wlewamy oliwę i wsypujemy nasze utłuczone w moździerzu przyprawy. Po chwili dodajemy cebulę z czosnkiem. Smażymy na dość małym ogniu, żeby się nie przypaliły, a zmiękły. Dodajemy sól.

 

Do ugotowanych, odcedzonych ziemniaków dodajemy masło i poszatkowany koperek. Na talerze wykładamy upieczone warzywa (łącznie z ząbkami czosnku) i polewamy “sosem”. Do tego młode ziemniaczki z koperkiem i plastry sera Halloumi upieczone na patelni “grillowej” (bez tłuszczu) – jak nie mamy takiej patelni, możemy opiec na zwyczajnej.

danie

Reklamy