SAŁATKA ZE ŚWIEŻĄ MELISĄ

DSC09782

 

Ten przepis wziął się stąd, że w moim ogrodzie jest zatrzęsienie melisy. Dwa lata temu posadziłam pod zagrodą Białej Owcy jeden malutki krzaczek – a teraz wszędzie gdzie nie spojrzę – melisa!

Melisę – a właściwie mały listek lub dwa, dodaje się do lodów i różnych eleganckich deserów. Nie sposób wykorzystać nawet jednego krzaczka, a co dopiero takiej wielkiej ilości.

Dlatego postanowiłam wypróbować melisę jako ziele sałatkowe. I wiecie co? Wyszło bardzo fajnie.

 

SKLADNIKI

1/2 salaty lodowej

3 ogórki gruntowe

garść (pęczek) świeżej melisy

 

sos:

1/2 kubka gęstej śmietany 18%

sok z cytryny

cukier i sól do smaku

 

RECEPTURA

Sałatę lodową porozdierać palcami. Obrać ogórki i pokroić w plasterki. Liście melisy oddzielić od łodyg, poszatkować. Wszystko wymieszać w misce i polać śmietaną z cytryną i cukrem.

DSC09786

 

Reklamy