KOKARDKI GRZYBOWE Z ZIELONYMI SZPARAGAMI

DSC00294

 

Sezon na szparagi w pełni. Wiadomo, najlepsze są ugotowane klasycznie, ze smakowitym sosem holenderskim, podkreślającym ich subtelny smak. Ale ile razy można? Dla tych, którzy pragną szparagowej odmiany, mamy dziś zielone szparagi z makaronem.

Makaron nietypowy – bo grzybowy (można kupić takie Farfarlle). Szparagi nie gotowane, a smażone. I kolejna nietypowa rzecz: zamiast śmietanki z mleka krowiego jej alternatywa owsiana, by nie faszerować się bezustannie tak niezdrowymi tłuszczami trans.

 

 

SKŁADNIKI

1/2 opakowania makaronu Farfarlle Grzybowe

1,5 – 2 pęczków szparagów zielonych

1 małe opakowanie śmietanki owsianej (lub zwykłej 18% śmietanki do sosów)

4 łyżki posiekanej bazylii

4 łyżki posiekanej naci pietruszki

oliwa

sól, pieprz

starty parmezan

 

 

RECEPTURA

Gdy nastawimy makaron, zaczynamy smażenie szparagów. Najpierw odcinamy i wyrzucamy końcówki. Całe szparagi kroimy na mniej więcej 2-3 cm paski. Smażymy na oliwie kolejne odcinki, zaczynając od tych najniżej (najtwardszych). Stopniowo, co mniej więcej minutę, dorzucamy kolejne kawałki, aż dochodzimy do czubków, którym wystarczy 2-3 minuty. Wlewamy śmietankę, wsypujemy sól i pieprz, dodajemy posiekane zioła. Makaron mieszamy z sosem, posypujemy startym parmezanem.

 

DSC00296

Reklamy