NADZIEWANE CUKINIE I PAPRYKI Z PIECA

DSC00193

 

Kolejne wegetariańskie danie, które powinno zadowolić mięsożerców. A to dzięki nadzieniu, w którego skład wchodzi granulat sojowy, znakomicie, po odpowiednim przyprawieniu, zastępujący mięso mielone. Nadzienie nie powinno być suche, dlatego nie żałujcie dobrej oliwy.

 

SKŁADNIKI

2 cukinie

2 “kwadratowe” papryki (takie, które na dole mają cztery, nie trzy wybrzuszenia)

1 duża cebula cukrowa

1 marchew

5 ząbków czosnku

1/2 opakowania granulatu sojowego

1 pęczek świeżych ziół (pietruszka, bazylia, oregano)

1 pęczek szczypiorku

1/2 szklanki oliwy

2 łyżki soku z cytryny

sól, pieprz, ewentualnie inne przyprawy według uznania

10 dkg startego żółtego sera

 

RECEPTURA

Siekamy cebulę, ścieramy marchew na tarce o dużych oczkach, rozgniatamy czosnek – wszystko to dusimy na patelni (na oliwie)  przez ok.3 min.

W tym czasie z przekrojonych na pół cukinii wybieramy środki (ja robię to zawsze małą okrągłą łyżeczką do robienia kulek z melona).

Wybrane kawałki cukinii siekamy drobno i dorzucamy warzyw na patelni.

Dodajemy granulat sojowy i ok. pół szklanki wody. Dusimy następne 5 min. pod przykryciem.

Siekamy zioła i szczypior, dodajemy wraz z przyprawami i sokiem z cytryny. Mieszamy, próbujemy. Oprócz soli i pieprzu możemy dodać dowolne przyprawy, według własnego gustu i uznania, dobrze jeśli nadzienie ma naprawdę wyrazisty smak.

 

Nadziewamy cukiniowe łódeczki i przekrojone na pół (bez gniazd nasiennych) papryki. Posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na ok. 15 – 20 min.

DSC00192

Reklamy