BARSZCZYK Z BOTWINKĄ I MŁODYM BOBEM

danie

 

Buraki, jedno z najzdrowszych warzyw, drugie miejsce (po czosnku) na liście jarzynowych przebojów dra M.Gregera.

Trzeba jeść – dużo, często i z przyjemnością. Dlatego dziś barszczyk nieco inaczej, żeby nie znudził się naszym kubeczkom smakowym.

 

SKŁADNIKI

1 pęczek botwinki

1 młody, dużej wielkości burak

1/2 cebuli

1 karton soku buraczanego Hortex

1/4 kg bobu

sól, pieprz, utłuczone ziele angielskie

3 łyżki oleju rzepakowego

1 kostka bulionu wegetariańskiego

1/3 pęczka kopru

śmietana do smaku (jak ktoś lubi)

 

RECEPTURA

Bób ugotować do miękkości. Buraka obieramy, kroimy na drobne kawałki. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy buraka, wraz z poszatkowaną cebulą przez ok 1 – 2 minuty. Dodajemy pocięte łodygi botwinki, podsmażamy przez kolejną minutę. Wlewamy ok 1 szklanki wody, zmniejszamy ogień, dodajemy koskę warzywną i przyprawy i dusimy przez ok 5 min. Wsypujemy poszatkowane liście botwinki i dusimy przez kolejne 3 minuty. Na koniec wlewamy sok z buraków i podgrzewamy prawie do wrzenia (staramy się by barszcz się nie zagotował, bo straci sporo witamin).

 

Trochę męczymy się obierając ugotowany młody bób ze skórki, jeśli nam się nie chce, możemy nie obierać. Wrzucamy na talerze po garści bobu, zalewamy barszczem,dodajemy poszatkowany koperek. I jeśli ktoś chce – śmietanę.

danie

Advertisements