PO PROSTU BUKIET Z WARZYW

DSC00417

 

Wiem, wiem – to w zasadzie nie przepis! Trzeba po prostu ugotować warzywa i polać zrumienioną tartą bułką. Ale właśnie teraz, kiedy młode jarzynki aż proszą się, żeby je zjadać, chciałam przypomnieć to proste danie wszystkim, którym zależy na zdrowym odżywianiu się. Potrawa nie zawsze musi być wyszukana i zawierać egzotyczne składniki, żeby warto było ją zrobić i zjeść z trzęsącymi się uszami. Zresztą z mojego doświadczenia wynika, że dzieciaki właśnie takie niewyszukane dania lubią najbardziej.

 

SKŁADNIKI:

młode ziemniaki

1 kalafior

1/2 młoda kapusta

1 cebula cukrowa

żółta fasolka szparagowa

olej rzepakowy

1 łyżka klarowanego masła

bułka tarta

2 łyżki mąki z pełnego przemiału

koperek

sól

 

RECEPTURA

Wyszczotkować młode ziemniaki pod bieżącą wodą, ugotować. Kapustę poszatkować razem z 1-2 zewnętrznymi zielonymi liśćmi, cebulę pokroić drobno. Dusić z małą ilością wody (na dnie garnka powinno być ok. 1/2 cm), w razie potrzeby dolewać. Nie przedobrzyć! – to znaczy nie rozgotować na ciapkę – kapusta musi być miękka, ale wciąż jędrna. Zrobić zasmażkę na oleju rzepakowym z mąką. Dodać do kapusty, posolić.

Usunąć końcówki fasolki – ugotować do miękkości. Kalafior ugotować podzielony na kilka części – też nie gotować za długo – poiwnien być leciutko twardawy. Przyrumienić bułkę tartą na oleju i maśle klarowanym – tak jest zdroweij niż na samym świeżym maśle, a równie smacznie. Posiekać koperek.

Wyłożyć warzywa na talerz, polać bułką, posypać koperkiem. Do tego na przykład kubek kefiru lub wytrawne lassi (jeśli już koniecznie chcemy coś bardziej oryginalnego – przepis innym razem.

DSC00418

 

Reklamy