ZAPIEKANE BAKŁAŻANOWE “KANAPKI”

ogród lato danie

 

Wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu. A naprawdę przepyszne. Można zapiekać w piekarniku – i tak jest najlepiej – ale w razie czego można też na patelni z pokrywką – mozzarella nam się wprawdzie nie przyrumieni od góry, ale smak i tak będzie wspaniały.

SKŁADNIKI (na 2 osoby)

1 średniej wielkości bakłażan

1 bardzo duży pomidor

1 opakowanie 150 g mozzarelli

oliwa/olej rzepakowy

1/2 główki czosnku

bazylia, natka pietruszki, ewentualnie dowolny zestaw ziół

sól, pieprz

RECEPTURA

Bakłażan kroimy na 8 plastrów (końcówki odcinamy). Podobnie pomidor i mozzarellę. Układamy na sobie bakłażan, pomidor, mozzarellę i znów bakłażan pomidor, mozzarellę – każdą warstwę doprawiamy ziołami, solą i pieprzem; bakłażana polewamy oliwą.

Do nagrzanego na 180 stopni piekarnika wkładamy brytfannę z 4 bakłażanowymi “kanapkami”, obok kładziemy ząbki czosnku (nieobrane) i ewentualnie ósemki pomidora, i zapiekamy przez ok. 20 min – pod koniec możemy przykryć folią, żeby ser nam się nie przypalił.

 

ogród lato danie

Reklamy