PRAWIE TRADYCYJNE ANDALUZYJSKIE GAZPACHO

DSC01325

 

Uff, jak gorąco! Puff, jak gorąco! A na upały nie ma jak chłodnik. Teraz, gdy dojrzały pomidory, najlepsze będzie prawie tradycyjne, hiszpańskie gazpacho. Takie, którego jednym z głównych składników jest biały chleb z czosnkiem, choć zrobione jest nieco inaczej niż 100 lat temu.

W oryginale było to dość pracochłonne danie, bo składniki ucierano w dużym moździerzu. Była to potrawa biednych ludzi, więc wykorzystywano w nim resztki chleba, które namaczano w wodzie przed utarciem. Dziś, w dobie blenderów, nie ma takiej potrzeby. Z chleba robimy grzanki czosnkowe dla specyficznego, “przydymionego” smaku.

Ale jeśli ktoś chce, może porwać pieczywo na kawałki, zmieszać z rozgniecionym czosnkiem, oliwą z oliwek i niewielką ilością wody, i odstawić na kilka minut.

 

SKŁADNIKI

5 dojrzałych pomidorów sparzonych i obranych ze skórki

1 czerwona papryka

1 nieduży obrany ogórek

1 czerwona cebula

sok pomidorowy 100%

4 rozgniecione ząbki czosnku

kilka kromek białego pieczywa (np. bułki wrocławskiej 8 lub chleba białego 4)

2 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka octu winnego

1 łyżeczka cukru brązowego

pieprz, sól

 

RECEPTURA

Z pieczywa robimy grzanki czosnkowe z 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku i olejem (w piekarniku lub na patelni). Obrane pomidory i ogórka, paprykę oraz cebulę kroimy na mniejsze kawałki – takie, by mikser sobie z nimi poradził.

Wkładamy do miksera, wlewamy sok pomidorowy, ocet, oliwę, dodajemy resztę rozgniecionego czosnku, cukier, sól, pieprz. A także nasze grzanki czosnkowe! Miksujemy tak, żeby gazpacho nie było zupełnie gładkie. Chłodzimy w lodówce.

Jeśli ktoś chce, by danie było bardziej “wykwintne”, nie “chłopskie”, może odłożyć jednego pomidora (bez gniazda nasiennego), pół ogórka i pół papryki, i pokroić je na naprawdę drobne kawałeczki. Resztę składników zmiksować na gładziutką masę. Podawać z dodatkiem naszych ręcznie pokrojonych warzyw na wierzchu i małymi czosnkowymi grzankami.

 

DSC01327

 

Reklamy