PROWANSALSKIE RATATOUILLE

DSC01307

 

Warzyw coraz więcej, oto jeden z prostych przepisów na to, co zrobić z cukiniami, paprykami i pomidorami. Nazwałam to  „prowansalskie ratatouille” nie tylko dlatego, że to apetycznie brzmi :), ale ponieważ smaku potrawie dodaje „prowansalska” mieszanka ziół: bazylia, tymianek, majeranek, cząber, mięta i szałwia.

SKŁADNIKI

1 mała zielona cukinia

1 mała żółta cukinia

1 mały kabaczek

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

1 cebula cukrowa

3 pomidory

5 ząbków czosnku

olej rzepakowy i olej z oliwek (pół na pół)

sok pomidorowy 100%

zioła “prowansalskie”: cząber, tymianek, bazylia, majeranek, rozmaryn, odrobina szałwii i mięty

pieprz, sól

natka pietruszki

 

RECEPTURA

Wszystkie warzywa kroimy na spore kawałki (mniej więcej 1cm3), z wyjątkiem czosnku, który siekamy drobniej. Wrzucamy na rozgrzany ojej rzepakowy zaczynając od cebuli i papryki. Co jakiś czas mieszamy w garnku. Potem “cukiniowe”, a na końcu pomidory wraz z sokiem pomidorowym, którego nalewamy tyle, żeby przykryć warzywa. Dodajemy przyprawy i posiekaną natkę pietruszki.

Podajemy ze świeżym, chrupiącym chlebem.

 

DSC01305

Reklamy