CHLEB GRYCZANY

10505060_534961226604513_4912960992029862620_o

 

 

Zaprzyjaźniony gospodarz (MAREK) zaprzyjaźnionego gospodarswa agroturystycznego (U MARKA https://www.facebook.com/UMarka ) uprzejmie udostępnił przepis na chleb z mąki i kaszy gryczanej… Jeszcze nie wypróbowałam, ale, jak widać z załączonych zdjęć, Marek wypróbował i wygląda bardzo apetycznie. I ponoć smak nie ustępuje wyglądowi!

SKŁADNIKI (1 duży bochenek chleba):

500 g mąki gryczanej
1 opakowanie (7 g) suchych drożdży lub 1/2 paczki drożdży
1 łyżeczka soli
4 płaskie łyżeczki cukru
2 łyżki oleju roślinnego
400 g (ok. 425 ml) lekko ciepłej wody (26 stopni)
1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej
2 drobno pokrojone i przesmażone cebule

RECEPTURA
Do dużego naczynia wsypać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, olej roślinny i wodę. Jeśli używamy świeżych drożdży, to rozpuścić je w letniej wodzie i dodać do reszty suchych składników. Mieszać aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję.
Dodać ugotowaną i przestudzoną kaszę gryczaną i cebulę i ponownie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki do chleba i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia
(ok. 45-60 mniut, ciasto powinno podwoić objętość w tym czasie).
Piec w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni (bez termoobiegu) przez 40 minut.

 

10560475_534960066604629_4682354741066806703_o

Advertisements