LECZO Z CIECIERZYCĄ I TOFU

danie

 

SKŁADNIKI

1 szklanka ugotowanej ciecierzycy

1 opakowanie tofu 100g

4 duże pomidory

4 czerwone papryki

1 mała cukinia (można się bez niej obyć)

2 cebule cukrowe

5-6 ząbków czosnku

sos pomidorowy 100%

olej rzepakowy plus trochę oliwy z oliwek

czerwona słodka papryka mielona

odrobina chilli

sól, pieprz

 

RECEPTURA

Namoczoną parę godzin wcześniej ciecierzycę gotujemy.

W czasie, gdy dochodzi, kroimy na spore kawałki składniki na leczo, wrzucając kolejno na rozgrzany olej: cebulę i rozgnieciony czosnek, paprykę, trochę później cukinię i na końcu pomidory. Dodajemy ciecierzycę. Całość zalewamy sokiem pomidorowym, tak by prawie przykryć warzywa. Przyprawiamy. Pamiętajcie – nie żałować papryki mielonej!

Tofu kroimy w małe sześcianiki i smażymy na rozgrzanym oleju z chili. Jeśli ktoś lubi eksperymenty smakowe, można użyć tofu wędzonego; dodaje potrawie przydymionego charakteru. Tofu wsypujemy na wierzch leczo przed podaniem.

 

danie

Reklamy