NAJŁATWIEJSZE CIASTO CZEKOLADOWE

image

 

Kolejny przepis Wiedźmy Z Doskoku, czyli Kaśki, która, kiedy z nią i z kupą dzieciaków byłam na wakacjach, po całym męczącym dniu uganiania się za tą zgrają i pilnowania, żeby się nie potopili, nie powybijali sobie oczu patykami i nie pogubili w lesie, robiła zawsze wieczorem, tuż po załadowaniu dzieciarni do łóżek, jakieś pyszne ciasto, codziennie inne! Rach ciach ciach!… Nie wiem, skąd brała na to siły, ale zapewniała mnie, że przepisy są są tak proste, że w zasadzie same się robią… Hmm.

Oto jeden z nich, przysłany przez Wiedźmę Katarzynę z tegorocznych wakacji w Suwałkach, W mailu do mnie pisze:

„…Idealne wakacyjne ciasto, co to się namęczyć nie trzeba i dokładnie odmierzać składników też nie – a smakuje wiadomo jak.”

Zachęcające, prawda? I dalej:

RECEPTURA

„No wiec mniej więcej to idzie tak: Rozpuścić 3/4 kostki masła, 2 ciemne czekolady, pół szklanki cukru. Poczekać aż ostygnie i dodać 4 roztrzepane jaja, 1/3 szklanki mąki, pół łyżeczki cynamonu i szklankę rozkruszonych orzechów włoskich. Wymieszać i wstawić do pieca na 160 stopni na ok 45 min.”

Dla ułatwienia wyciągnęłam dla Was składniki tego przepisu:
SKŁADNIKI
3/4 kostki masła
2 ciemne czekolady
1/2 szklanki cukru
4 jaja
1/3 szklanki mąki
1 szklanka rozkruszonych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki cynamonu
Reklamy