BROKUŁY I BAKŁAŻAN Z MIGDAŁAMI (CHIŃSKIE INSPIRACJE)

danie

Brokuły to jedno z najzdrowszych warzyw, które trzeba jeść jak najczęściej. Gotowane na parze i w postaci zupy-kremu są pyszne, ale w końcu mogą się znudzić. Dlatego od czasu do czasu będę tu podawać pomysły na to, jak można je przyrządzić inaczej.

Jeśli ktoś zna jakiś fajny przepis z brokułami, niech koniecznie poda!

SKŁADNIKI

1 niezbyt wielki brokuł

1 mały bakłażan

4 łyżki migdałów w płatkach

2 ząbki czosnku, rozgniecione

1 łyżka startego, świeżego imbiru

4 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżka octu z czerwonego wina

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka oleju sezamowego

przyprawy:

1 łyżeczka ziaren kolendry

1 łyżeczka ziaren pieprzu syczuańskiego

2 łyżeczki “5-ciu smaków” (koper włoski, kmin rzymski, goździki, cynamon, pieprz)

sól

RECEPTURA

Brokuł podzielić na różyczki, bakłażan obrać i pokroić w kostkę.

Na rozgrzany (w woku lub patelni o grubym dnie) olej wrzucić rozgniecione ziarna (kolendra i pieprz syczuański) oraz płatki migdałów. Po ok 1 minucie dodać czosnek, imbir, 5 smaków, brokuły i bakłażana. Smażyć przez chwilę, potem przykryć i pozwolić, by na małym ogniu warzywa “doszły” (ok.7 min.). Na koniec wlać płynne przyprawy, czyli ocet, sos sojowy, olej sezamowy plus sól do smaku. Zamieszać.

Podawać z makaronem ryżowym lub sojowym, albo z ryżem.

Advertisements