KOKARDKI Z DYNIĄ I GRZYBAMI

DSC01674

 

Grzyby rosną o tej porze roku w lesie, tuż nieopodal mojej Chaty nad Bardzo Głęboką Szczeliną. Dynie rozpierają się na grządce pod płotem. Postanowiłam zrobić z nich jedno jesienne danie… Sami sprawdźcie, co z tego wyszło. A wyszło ciekawie.

SKŁADNIKI

makaron kokardki

1 garść świeżych grzybów (np. borowików, podgrzybków, koźlaków, kurek a nawet pieczarek)

1/4 kg dyni

1/2 łyżki masła

1 łyżka oliwy

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%

1 łyżka listków świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)

sól, pieprz

tarty parmezan

 

RECEPTURA

Miąższ dyni pokroić w niedużą kostkę. Grzyby oczyścić i pokroić na plasterki. Nastawić makaron.

Pokrojoną drobno cebulę podsmażyć na maśle i oliwie podsmażyć cebulkę (około 2 min.), pod koniec dodać rozgnieciony czosnek. Dodać dynię  i smażyć przez około 7 min. od czasu do czasu mieszając. Może się delikatnie przyrumienić.

Dodać grzyby i smażyć przez kolejne 3 min. Wlać śmietankę i zagotować. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem.

Nałożyć na talerze makaron, polać sosem i posypać parmezanem.

 

Reklamy