QUICHE BEZ CIASTA, CZYLI…?

danie

 

Zawsze w quiche’ach wyjadam samo nadzienie (wiem, że to nieładnie), więc pomyślałam sobie – a może by w takim razem upiec eksperymentalny quiche bez ciasta?… I upiekłam. Mnie tam smakował, a Wy musicie wypróbować sami.

 

SKŁADNIKI

3 młode cukinie

2 pomidory

1 ząbek czosnku

250 g białego sera lub Mascarpone (wtedy smak będzie bardziej słodki)

250 g słodkiej śmietanki 18%

4 łyżki gęstej śmietany 18%

4 jaja

garść posiekanej bazylii

sól, pieprz

 

RECEPTURA

Cukinie pokroić w plastry, obsmażyć krótko na patelni, pod koniec dodać rozgnieciony ząbek czosnku. Posiekać pomidory.

Zmiksować ser, śmietanę, jaja. Dodać bazylię, sól i pieprz.

Spód formy tortowej wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować dokładnie masłem, żeby masa nie przywarła po upieczeniu. Do formy włożyć cukinię i pomidory, zalać serowo-jajeczną masą. Piec w piekarniku 180 stopni przez ok.10-15 min, później zmniejszyć temperaturę (do jakichś 100-120 stopni) i pozwolić jeszcze dojść nadzieniu przez następne 10 min.

Podawać pokrojone w spore kawałki – można polać pikantnym sosem pomidorowym.

 

Reklamy