BURACZKI 6 SMAKÓW


danie

 

Ciągle próbuję wymyślać nowe dania z buraków – to drugie po czosnku najzdrowsze warzywo świata i trzeba często je jeść. Ale w jakiej postaci? Dziś spróbowałam zrobić sałatkę z buraczków z ziołami, których jeszcze tyle mam w ogrodzie. Nazwa “6 smaków” wzięła się od nich właśnie: mięta, melisa, bazylia, szczypiorek, pietruszka i koperek. Dałam ich bardzo dużo i efekt jest ciekawy – bo przy każdym kęsie odkrywa się “w głębi” różne smaki, współgrające ze słodyczą buraków. Innym, trochę przypadkowym “wynalazkiem” jest użycie soku z limonki (zabrakło mi cytryn) – to kolejny “odcień smakowy” w sałatce.

danie zioła

 

SKŁADNIKI

2 upieczone lub ugotowane buraki

duża garść ziół: mięta, melisa, bazylia, szczypiorek, pietruszka, koperek

sok z połowy limonki

sól, pieprz

pół łyżeczki brązowego cukru

oliwa (ale o niezbyt intensywnym smaku)

gęsta śmietana do przybrania

RECEPTURA

Upieczone lub ugotowane (wystudzone) buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zioła szatkujemy. Mieszamy z burakami, oliwą, sokiem z limonki i przyprawami. Wykładamy do miseczek, przyozdabiając “kroplą” śmietany.

Reklamy