BAKŁAŻANY NADZIEWANE KASZĄ JAGLANĄ I MOZZARELLĄ

danie

 

Kasza jaglana, wiadomo, samo zdrowie. Ale przyznam, że jej smak mnie osobiście nie zachwyca. Dlatego wypróbowuję różne przepisy na dania z jaglaną. Dziś zrobilam bakłażany z nadzieniem z kaszy jaglanej i warzyw i wyszło całkiem, całkiem.

SKŁADNIKI

4 nieduże bakłażany

1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

1 spora cebula cukrowa

1 papryka czerwona

5 ząbków czosnku

szczypior i natka pietruszki

sól, pieprz i ulubione przyprawy

oliwa z oliwek i olej rzepakowy

Mozzarella

RECEPTURA

Posiekaną cebulę dusimy na patelni, po chwili dodajemy drobno pociętą paprykę i rozdrobniony czosnek. Bakłażany kroimy na pół, wydrążamy ostrą łyżką. Miąższ siekamy drobno i dodajemy do warzyw na patelni. Dusimy razem jeszcze przez chwilę, na koniec dodajemy przyprawy (do smaku) i poszatkowaną zieleninę.

Wypełniamy łódeczki z bakłażanów i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po mniej więcej 15 minutach kładziemy na każdym bakłażanie plaster Mozzarelli. Gotowe zapiekane bakłażany wyjmujemy z piekarnika po jakichś kolejnych 5 minutach.

 

Advertisements