AROMATYCZNA ZUPA Z SOCZEWICY ZE SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ

 

danie zupa

 

Wzięło mnie na wyrazistsze smaki. Arabsko-orientalne, rudo-brązowe, rozgrzewające. Stąd dużo przypraw, w tym chilli i kolendra, a także trzy kolory soczewicy: zielona, czarna i czerwona.

 

SKŁADNIKI

1/2 szklanki soczewicy zielonej

1/2 szklanki soczewicy czarnej

1/2 szklanki soczewicy czerwonej

1 cebula

5 ząbków czosnku

2 marchewki

1 mała pietruszka

3-4 ziemniaki

1 pomidor

skórka starta z 1/2 pomarańczy

1 kostka wegetariańskiego bulionu

3 łyżki oliwy z oliwek

przyprawy:

1 łyżeczka kolendry mielonej, 1 łyżeczka suszonych liści kolendry, rozmaryn, tymianek, sporo chilli, pieprz, sól

zielona pietruszka lub kolendra do posypania

 

RECEPTURA

W garnku na oliwie dusimy poszatkowaną cebulę. Po chwili dodajemy rozgniecione i pokrojone dość drobno ząbki czosnku oraz mieloną kolendrę. Zaraz potem półtalarki marchewki i drobno pociętą pietruszkę. Wsypujemy umytą soczewicę czarną i zieloną, zalewamy wszystko wodą, dodajemy wegetariańską kostkę bulionową i pozostałe przyprawy.

Obieramy i kroimy drobno ziemniaki. Gdy soczewica jest już prawie miękka, dorzucamy ziemniaki i soczewicę czerwoną. Po pięciu minutach wrzucamy poszatkowanego pomidora i skórkę pomarańczową, gotujemy dosłownie 1 minutę dłużej. Posypujemy zieleniną i nasza pachnąca skórką pomarańczową i pikantna zupa gotowa!

 

Advertisements