PENNE ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

DSC02025

 

Ten przepis znakomicie “przyjmuje” bezglutenowe penne. Oczywiście można użyć zwyczajne. Zamiast sypać utarty parmezan na wierzch, można pokruszyć aromatyczną fetę, np. moczoną w oliwie truflowej czy w oliwie z chilli.

 

SKŁADNIKI (na 3 osoby)

1/2 opakowania 500g penne bezglutenowego (lub zwyczajnego)

1 torba 250g młodego szpinaku

2 pomidory

8 ząbków czosnku

4-5 sporych płatów pomidorów suszonych na słońcu

oliwa

sól, pieprz

parmezan (lub feta)

 

RECEPTURA

Nastawiamy makaron i gotujemy według przepisu, w osolonej wodzie.

Sos: na grubej patelni rozgrzewamy oliwę i przez parę minut na średnim ogniu smażymy ząbki czosnku (w całości, ze skórką). Gdy lekko się zaczną rumienić, dorzucamy poszatkowane drobno pomidory suszone na słońcu i pocięte na kawałki świeże pomidory. Po pół minuty dokładamy szpinak. Solimy, pieprzymy. Mieszamy delikatnie od dołu, tak, by liście szpinaku lekko oklapły i ściemniały, ale nie zmieniły się w zieloną breję.

Wykładamy na makaron, posypujemy utartym parmezanem lub kawałkami aromatycznej fety.

 

Reklamy