BOGRACZ VEGE

DSC02056

 

Danie jednokociołkowe. Od razu z ziemniakami i “wkładką”, w tym wypadku bezmięsną – czyli sojową kostką gulaszową. Inspiracja węgierska, więc dużo papryki – także tej ostrej. Wspaniale rozgrzewa w zimne jesienne i mroźne zimowe wieczory.

 

SKŁADNIKI

2 spore cebule

6 ząbków czosnku

2 marchewki

2 papryki czerwone

6 ziemniaków

1 puszka pomidorów bez skórki (pokrojonych w koskę)

1 opakowanie kostki sojowej

oliwa i/lub olej rzepakowy

2 łyżki Przyprawy Podlaskiej do gulaszu

2 łyżki czosnku niedźwiedziego

4 łyżki papryki mielonej

1 łyżeczka chilli

pieprz, sól

 

RECEPTURA

Cebulę kroimy niezbyt drobno, wrzucamy na rozgrzany w garnku tłuszcz. Po chwili dodajemy paprykę w proszku, posiekany czosnek, posiekane papryki, pokrojone w półtalarki marchewki.

Kostkę sojową zalewamy gorącym rosołem zrobionym z kostki warzywnej. Gdy bogracz jest prawie gotowy (to znaczy warzywa są prawie miękkie) kostkę sojową wraz z sosem wlewamy do garnka. Wrzucamy pomidory z puszki.

Na koniec ziemniaki pokrojone w kostkę i ugotowane osobno – to zapobiega ich “rozciapaniu” albo “niedogotowaniu”.

Teraz dorzucamy pozostałe przyprawy – próbujemy i ewentualnie dorzucamy którejś więcej. Pozwalamy popichcić się wszystkiemu razem ok.1-2 min.

 

Advertisements