DAHL Z KOKOSEM

danie dahl

 

Jedno z najłatwiejszych, najbardziej popularnych, a jednocześnie najsmaczniejszych dań świata. Dahl to w zasadzie zupa z soczewicy (lub innych nasion strączkowych), ale Hindusi podają ją też często w postaci gęstej papki, jako dodatek do ryżu.

Dahl ma tyle wersji, ilu gotujących go kucharzy – ja podaję tu bardzo prosty, a przepyszny przepis pożyczony (i lekko zmodyfikowany) od znakomitego znawcy kuchni indyjskiej – Piotra Henschke.

Moim gastronomicznym “wynalazkiem” jest używanie jako “curry” … przyprawy do pierników, w której skład wchodzą: cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kolendra, goździki, ziele angielskie, anyż, imbir, koper włoski, pieprz, kardamon. Ten korzenny zestaw smaków bardzo pasuje do soczewicy i w ogóle do wielu dań indyjskich.

 

SKŁADNIKI

(na jeden duży garnek)

1 opakowanie 400g soczewicy czerwonej BIO

2 pomidory

4 łyżki uprażonych wiórków kokosowych

olej rzepakowy

sok z 1/2 cytryny

Przyprawy:

1/2 łyżeczki asofetidy (można ją kupić w sklepie z orientalną żywnością)

1 łyżeczka ostrego curry (np Madras)

1 łyżeczka korzennej przyprawy do pierników

1 łyżka kurkumy

sól

 

RECEPTURA

Jak zwykle w hinduskiej kuchni zaczynamy od zrobienia masali, czyli podgrzania tłuszczu i podsmażenia na nim przypraw. Gdy nad garnkiem zacznie unosić się ich aromat (po kilkunastu sekundach), dodajemy soczewicę. Smażymy mieszając przez ok. minutę. Wlewamy wodę – powinno jej być ok. 4 razy więcej niż soczewicy, czyli w tym wypadku nieco ponad 1,5 litra.

Gotujemy do momentu, gdy ziarna soczewicy zaczną się rozpadać (przy soczewicy czerwonej jest to dosłownie kilka minut). Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, uprażone wiórki kokosa, sok z cytryny, sól. Gotowe!

Można podać z chlebkiem naan (przepis innym razem).

 

Reklamy