PAPRYKA NADZIEWANA KASZĄ JAGLANĄ Z PIECZARKAMI

danie

 

SKŁADNIKI

4 – 5 papryk, najlepiej o poczwórnym podziale owocu (lepiej trzymają się w pionie)

1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

1 spora cebula cukrowa

5 ząbków czosnku

30 dkg pieczarek

szczypior i natka pietruszki

sól, pieprz i ulubione przyprawy

oliwa z oliwek i olej rzepakowy

sos:

500g przecier pomidorowy z cebulą (zimą  – latem robię sos ze świeżych pomidorów)

2 wyciśnięte ząbki czosnku

1 łyżka oliwy

bazylia

sól, pieprz

 

RECEPTURA

Gotujemy kaszę jaglaną (najlepiej zrobić to wcześniej). Obieramy i smażymy pieczarki z drobno poszatkowaną cebulą i czosnkiem.  Wydrążone papryki nadziewamy kaszą jaglaną  wymieszaną z usmażonymi pieczarkami i przyprawami. Przykrywamy odciętymi “kapturkami”. Zapiekamy w piekarniku, w temp. ok.180 stopni, przez ok. 15 min. W tym czasie robimy sos – jeśli z gotowego przecieru z kartoniku to jest to kwestia paru minut: przez moment podgrzewamy na oliwie wyciśnięty przez praskę czosnek – bardzo krótko, żeby nie zbrązowiał. Wlewamy przecier, dodajemy bazylię, sól i pieprz do smaku – doprowadzamy do wrzenia.

Jeśli sos robimy ze świeżych pomidorów, roboty jest trochę więcej, ale warto! Bo jest dużo smaczniejszy, z tym że pomidory muszą być naprawdę dobre – nie te zimowe, bezsmakowe podróbki z supermarketów; w tym wypadku szkoda zachodu.

W wypadku świeżych pomidorów praca dodatkowa to:

  • sparzenie ich, obranie ze skórki i pokrojenie w spore kawałki;
  • po tym jak już chwilkę poddusimy nasze pomidory wraz z czosnkiem i doprawimy – trzeba sos zmiksować.

 

 

Reklamy