SAŁATKA Z CZERWONEJ FASOLI Z JABŁKIEM

danie

 

Eksperymentuję z sałatkami. Pomyślałam sobie – jeśli już przełamywać smak jakimś owocem, to dlaczego koniecznie zaraz melonem lub mango? A nasze polskie jabłko to co? I zrobiłam dziś sałatkę z czerwonej fasoli i jabłka – bardzo udany zestaw! A do tego sos z dużym udziałem korzennego w smaku nierafinowanego oleju rzepakowego i z czubricą.

SKŁADNIKI

2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli

1 jabłko

1 pomidor

1 mała czerwona cebula

dressing:

1 łyżka nierafinowanego oleju rzepakowego

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka oliwy z pestek winogron (dla złagodzenia b. intensywnego smaku)

1 łyżka aceto balsamico

1 łyżeczka czubricy

sól, pieprz

tarty parmezan do posypania

RECEPTURA

Robimy dressing. Wrzucamy do niego drobno posiekaną czerwoną cebulkę, poszatkowane jabłko i pomidora oraz fasolę. Posypujemy tartym parmezanem.

 

 

Reklamy