KASZA GRYCZANA Z WARZYWAMI, BIAŁYM SEREM I CZUBRICĄ

DSC02735

 

Za rzadko jadamy kaszę gryczaną! A jest przecież wyjątkowo smaczna i zdrowa. Jako wegetariańskie danie obiadowe sprawdza się znakomicie z warzywami duszonymi na dobrej oliwie z oliwek.

 

SKŁADNIKI

2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej

2 marchewki

1 spora cebula

6 ząbków czosnku

1/2 ostrej papryczki chilli

oliwa z oliwek

ser biały pokruszony

sól, pieprz

czubrica zielona

 

RECEPTURA

Kszę gotujemy wg. przepisu. Cebulę i czosnek szatkujemy i dusimy na niewielkim ogniu (nie przyrumieniamy) na oliwie z oliwek. Po. ok. 1 min. dodajemy pokrojoną drobno ostrą papryczkę i starte na tarce marchewki. Gdy marchewki lekko zmiękną, mieszamy warzywa z kaszą i przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na talerzy, posypując po wierzchu pokruszonym twarogiem i czubricą.

 

 

Reklamy