HUMMUS Z PAPRYCZKOWĄ OLIWĄ

DSC02772

 

Hummus smakuje zawsze. Każdy może lubi jakąś inną wersję, a to gładszy, a to z większą ilością sezamu czy soku z cytryny, kuminem rzymskim lub kolendrą, ale generalnie ta bliskowschodnia pasta z cieciorki (lub, jak kto woli, ciecierzycy) jest niezastąpionym dodatkiem do pieczywa, pity, warzyw, tortilli czy czego tam kto chce.

Dzisiaj wersja klasycznego, prostego hummusu polanego pyszną oliwą z dodatkiem drobno posiekanych papryczek.

Może to i świętokradztwo, ale powiem, że hummus nie traci wartości smakowych podczas mrożenia (nie wiem jak z innymi) więc częśto robię więcej, a mniejsze porcje zamrażam i odmrażam, gdy przyjdzie mi na hummus ochota, a czasu na zrobienie brak.

Dlatego dziś składniki na większą ilość.

 

SKŁADNIKI

ciecierzyca/cieciorka 400g

7 łyżek prażonego sezamu

7 łyżek oliwy

2 ząbki czosnku

sok z 1 limonki

sól, pieprz

 

Oliwa do polania:

1/2 szklanki naszej ulubionej oliwy z oliwek

1/4 papryki czerwonej, żółtej i zielonej drobno posiekane

1 papryczka chilli drobniutko posiekana (w wersji dla dorosłych)

1 łyżeczka zielonej kolendry (może być suszona)

 

1 łyżeczka utartej skórki z limonki do posypania

 

RECEPTURA

Cieciorkę płuczemy, namaczamy na noc, rano gotujemy w tej samej wodzie do miękkości.

Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni na złoty kolor, mielimy blenderem – ja to robię na sucho, bez oliwy, bo i tak oliwę dodajemy do hummusu.

Miksujemy wszystkie składniki, jeśli pasta jest sucha, dodajemy odpowiednią ilość wody, w której gotowała się cieciorka.

 

Oliwa:

Papryczki siekamy drobniutko, dodajemy do oliwy, przyprawiamy kolendrą i ewentualnie solą.

 

Hummus wykładamy na małe talerzyki, polewamy naszą oliwą, po wierzchu posypujemy utartą skórką z limonki.

 

 

 

Reklamy