MANGO & BANAN LASSI

DSC02813

 

Z dojrzałym mango można zrobić wiele rzeczy. Ale chyba najpyszniejszą – i jednocześnie najbardziej znaną i najprostszą – jest indyjski “napój”: mango lassi. W cudzysłowie, bo lassi jest gęste, bardziej przypomina deser niż napój.

W czasie mojej ostatniej podróży do Indii, w świętym mieście Varanasi, piłam lassi w knajpce specjalizującej się wyłącznie w różnych jego odmianach. Zamiast plastikowych kubeczków rolę jednorazówek pełniły tam czarki wypalane z gliny, które po użyciu tłukło się, zamiast myć. Ciekawe rozwiązanie.

Wracając do dzisiejszego przepisu – lassi z mango i bananem jest moją ulubioną wersją, może dlatego, że banan łagodzi nieco bardzo mocny smak mango?

 

SKŁADNIKI (na 2 osoby)

1 dojrzałe mango

1 banan

1,5 szklanki gęstego jogurtu

3/4 szklanki wody

szczypta mielonego kardamonu

 

RECEPTURA

Mango obrać ze skórki, obkroić owoc wokół pestki. Obranego banana pociąć na kawałki.

Zmiksować z pozostałymi składnikami.

Niektórzy dodają do tego lassi miód lub cukier, ale moim zdaniem to zupełnie zbyteczne.

 

 

 

 

Reklamy