BAKŁAŻANOWE PLACUSZKI NADZIEWANE PARMEZANEM

DSC02818

 

Świetne jako przekąska, ale można też je podać jako składnik dania głównego – jako “kotleciki” np. z dodatkiem ziemniaków i/czy sałatki.

 

SKŁADNIKI (na 2 osoby)

1 spory bakłażan

ok. 5 dkg parmezanu (lub innego twardego sera długodojrzewającego)

1 jajko

mąka kukurydziana na panierkę

sól, pieprz

oliwa/olej do smażenia

 

RECEPTURA

Bakłażan kroimy w grube plastry, opiekamy je do leciutkiego zbrązowienia w piekarniku lub na suchej patelni.

Parmezan kroimy na małe “patyczki” – takiej długości jak grubość plastrów bakłażana.

Nadziewamy upieczone plastry serowymi patyczkami.

Panierujemy bakłażan w rozbełtanym z solą i pieprzem jajku, a następnie obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na złoto na oliwie/oleju.

 

 

 

Reklamy