TARTA ZE SZPINAKIEM, BROKUŁAMI I FETĄ

DSC03203

SKŁADNIKI

175 dkg mąki (pół na pół pszenna i razowa)

125 dkg masła

ok. 50 ml  wody

sól i tymianek

1 paczka szpinaku

1/3 brokuła

3-4 ząbki czosnku

sól, pieprz, oregano

1 mała feta

5 pomidorków koktajlowych

sos:

3 łyżki oliwy

1 szklanka mleka

1 łyżka mąki

5 dkg sera pleśniowego

2 jajka

RECEPTURA:

Z mąki, masła, wody i tymianku zagniatamy ciasto; wstawiamy na pół godziny do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie: szpinak lekko dusimy na oliwie z rozgniecionym czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Brokuła dzielimy na małe różyczki i blanszujemy we wrzątku (1/2 min.). Przygotowujemy sos beszamelowy: masło podsmażamy na oliwie, zdejmujemy z ognia i, mieszając, dolewamy mleko. Dodajemy ser pleśniowy w małych kawałkach, znów stawiamy na mały ogień i mieszamy, aż się rozpuści, a sos zgęstnieje. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto wałkujemy na okrągły placek, którym wykładamy formę wywijając brzegi. Nakłuwamy gęsto widelcem. Pieczemy w 200 st. aż do lekkiego zarumienienia (można wysypać fasolę na środkową część ciasta, żeby się nie podnosiło). Wykładamy szpinak i brokuły na ciasto, zalewamy przestygniętym sosem beszamelowym wymieszanym z 2-ma rozbełtanymi jajkami.  Na wierzch kładziemy połówki pomidorków. Zapiekamy w 180 st. przez ok. 15 min.

Reklamy