MAKARON 5 SMAKÓW

DSC05314

Szybkie danie inspirowane kuchnią chińską. Miła odmiana po makaronach włoskich, które uwielbiam, ale czasem trzeba odpocząć nawet od największej miłości… 🙂

SKŁADNIKI

makaron chiński – np. taki do dań z woka

6 papryczek żółtych, małych lub 1-2 duże

1 bakłażan

1/2 żółtej cukinii

1/2 zielonej cukinii

garść orzeszków ziemnych

5 sporych ząbków czosnku

3 łyżeczki przyprawy 5 smaków

olej

parę kropli oleju sezamowego

3 łyżeczki sosu sojowego

sól, pieprz

RECEPTURA

Oobrany, rozgnieciony i poszatkowany czosnek wrzucamy na tłuszcz. Wsypujemy przyprawę 5 smaków. Po chwili dodajemy pocięte w paski papryki i orzeszki ziemne. następnie pocięty w kostkę bakłażan (częściowo obrany ze skórki) i na koniec cukinie. Dodajemy olej sezamowy, sos sojowy, sól i pieprz.

Mieszamy z chińskim makaronem, który wymaga ok. 3 minut gotowania, więc robimy go w tzw. międzyczasie. Na wierzch pasuje kolendra lub mięta lub poszatkowana dymka.

Reklamy