PLACUSZKI CUKINIOWO-KABACZKOWE I RAITA

CAM00607

Placuszki z cukinie zapewne znacie, choć w moich jest parę mniej oczywistych dodatków jak mąka ryżowa, mielone siemię lniane i posiekana czerwona papryka. Raita natomiast na pewno jest znana miłośnikom kuchni indyjskiej, ja nazywam ją “hinduskim tzatziki”. To po prostu jogurt z różnymi świeżymi, drobno posiekanymi warzywami. O ile w greckim tzatziki dominują ogórek i czosnek, o tyle w wersji indyjskiej warzyw zwykle jest więcej, a charakterystyczny smak powstaje dzięki indyjskim przyprawom. Ja mam przywiezioną z Delhi specjalną mieszankę do raity; nazywa się DAHI BHALLA RAITA MASALA. Są w niej następujące składniki (jak to napisano na pudełku “in descending order by weight”): sól, a właściwie sole (!?), kumin, czyli kmin rzymski, kolendra, suszone mango, chilli, mięta, pieprz, kozieradka, Kachari (nie znam tej przyprawy) i Asafoetida (tę znam, kupuję w hinduskich sklepach, dodaję do prawie każdej masali).

Ale wystarczy dodać sam kumin i kolendrę czy garść świeżej kolendry i mięty, by raita nabrała egzotycznego smaku.

SKŁADNIKI

placuszki

1 cukinia

1 kabaczek

1/2 czerwonej papryki

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki mąki ryżowej

4 łyżki mleka

2 jajka

1 łyżka mielonego siemienia lnianego

sól i pieprz do smaku

tłuszcz do smażenia

raita

0,5 l jogurtu

1 ogórek gruntowy

1 pomidor

1/4 czerwonej papryki

garść szczypiorku

świeża kolendra

świeża mięta

przyprawy: kumin i kolendra, sól, pieprz

RECEPTURA

Placuszki:

Ścieramy w na tarce o dużych oczkach cukinię, kabaczek, paprykę kroimy drobno.

W misce mieszamy mąkę, siemię lniane, mleko, jajka, sól i pieprz. Gdy ciasto jest gładkie, dodajemy warzywa. Smażymy placuszki na średnim ogniu, żeby upiekły się również w środku.

Raita:

Bardzo drobno siekamy wszystkie warzywa i zioła – dodajemy do jogurtu wraz z przyprawami, mieszamy. Wstawiamy do lodówki.

CAM00611

Advertisements