Pierniczki Zimowe
Coś co tygrysy, a raczej rozbrykane kilkulatki lubią najbardziej… totalny sajgon i dużo możliwości. Podstawą tego dania jest duża ilość dzieci i odpowiednia foremek, posypek i lukrów (lakierów jak mówi S.). Bo im wiecej dzieci, tym lepiej wychodzą.
SKŁADNIKI
mąka 1 kg
miód 25 dkg
cukier 30 dkg
masło 25 dkg
jaja 4
kakao 2 łyżki
goździki 2 łyżeczki
cynamon mielony 2 łyżeczki
soda 1 łyżeczka
dzieci dużo
RECEPTURA
W garnku rozpuścić na jednolitą masę masło, kakao, cukier, miód, goździki
i cynamon, i odstawić do wystygnięcia. Mąkę i sodę wymieszać, i dodać do
masy. Mieszać , mieszać, mieszać, aż masa zrobi się jednolita. Wałkować i wyciskać.
Piec w 180°C na papierze do pieczenia, aż zbrązowieją (ok. 15 minut).
RECEPTURY czyli dania do zjadania